Duurzaamheid in de bouw

HBO-bouwkunde of HBO-bouwkunde/installatietechniek, afstudeeropdracht

Wat is ons probleem?

Energieneutraal bouwen, circulariteit, duurzaamheid; het is niet meer weg te denken in de bouw. De vraag naar energiezuinige woningen, gebouwen en infrastructuur neemt toe. Net als de behoefte aan minder gebruik van grondstoffen, recyclen en minder vervuilende uitstoot en afval. Hoe zorgen wij dat we hierin mee gaan? Wat vinden wij duurzaam en hoe gaan we hiermee om?

Welke vragen hebben we?

Als afstudeeropdracht maak je een rapportage waarin je onderzoek hebt gedaan naar duurzaamheid. Je hebt de rol van Kormelink bepaald en hoe wij onze opdrachtgevers daarin kunnen adviseren. Jouw onderzoek en advies gebruiken wij intern aanpassingen te doen om nog duurzamer te werken en extern om onze opdrachtgevers te adviseren over duurzaamheid. Deze vragen hebben wij:

  • Begrippen als ‘lange levensduur’, ‘goed voor milieu’ en ‘energiezuinig’ zorgen vaak voor tegenstrijd bij onze productkeuze. Want wat is nu duurzaamheid precies en sluiten onze keuzes hierop wel aan?
  • Hoe gaan wij op dit moment om met duurzaamheid en hoe we hierin verder ontwikkelen en nog meer verduurzamen?
  • Zijn er subsidies voor duurzaamheid? Welke mogelijkheden voor diverse opdrachtgevers zijn er? Denk aan woningbouw, bedrijfspanden, particuliere investeerders of particulieren.
  • Waar liggen de kansen voor subsidies? Wat is de regelgeving en wat doet de politiek op korte én langere termijn? Wat zijn de politieke doelstellingen over duurzaamheid in de bouw zodat wij daarop kunnen anticiperen (zie bijv. www.debouwagenda.com)?
  • Hoe informeren en adviseren wij onze opdrachtgever over beschikbare subsidies zodat dit onze scoringskans vergroot? Moeten we een adviseur betrekken omdat subsidies continu wijzigen of zijn er andere alternatieven?
  • Met elke berekeningen meten we duurzaamheid van nieuwe of bestaande panden? Hoe geven we daar waarde aan en zorgen we dat deze waarde voor de opdrachtgever inzichtelijk is? Daarbij maken we al gebruik van GPR, Breeam, TCO en Energieverbruik-vergelijking gas-elektra.
  • Hoe zorgen we in onze RGVO en DBM-contracten dat wij zo duurzaam mogelijk bouwen?

Hoe leggen wij onze medewerkers en opdrachtgever uit wat wij onder ‘duurzaam’ verstaan? Hoe triggeren we opdrachtgevers voor ons te kiezen door concreet te laten weten hoe duurzaam we werken?

Ben jij HBO-student bouwkunde of installatietechniek en zoek jij een uitdagend afstudeeronderzoek? Help ons inzicht te krijgen in duurzaamheid en onze rol daarin en ons te adviseren over veranderingen in onze werkwijze om nog duurzamer te bouwen en onze opdrachtgevers daarover te adviseren.