Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen

HBO-bouwkunde of HBO-bedrijfskunde, afstudeeropdracht

Wat is ons probleem?

Dit jaar is de wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen door de Eerste Kamer aangenomen. De kwaliteit van het bouwen verbeteren; dat is het doel. Voor aannemers heeft deze wet grote gevolgen, omdat de verantwoordelijkheid voor kwaliteitsborging naar de markt zelf gaat. Er zijn vernieuwingen in kwaliteitsborging en nieuwe verplichtingen voor aannemers.

Er gaat voor ons veel veranderen door deze wet. De manier waarop wij werken moet hierdoor op de schop. Maar hoe? Dat weten we nog niet.

Welke vragen hebben wij?

Als afstudeeropdracht maak je een rapportage waarin je onderzoek hebt gedaan naar de Wkb en tot een conclusie bent gekomen. Jouw onderzoek en advies gebruiken wij intern om te voldoen aan de Wkb en extern om het aan onze opdrachtgevers uit te leggen. Deze vragen hebben wij:

  • Wat eist de wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen (Wkb) van ons?
  • Hoe kunnen we aan deze eisen voldoen? Welke mogelijkheden komen uit jouw onderzoek naar voren?
  • Hoe gaan we in de praktijk aan deze eisen voldoen? En wat gaan we na intern overleg ook daadwerkelijk toepassen?
  • Hoe leggen we deze nieuwe werkwijze aan onze medewerkers uit? Met een cursus, een werkinstructie of met een ander creatief idee?
  • Hoe communiceren we naar onze opdrachtgevers dat wij aan de nieuwe wetgeving voldoen? Gebruiken we sociale media en/of hebben we certificaten nodig?

Ben jij HBO-student bouwkunde of bedrijfskunde en zoek jij een uitdagend afstudeeronderzoek? Help ons inzicht te krijgen in deze nieuwe wet en onze werkwijze zo aan te passen dat we er aan voldoen.