Historie

Bouwen leeft bij Kormelink, al drie generaties lang!

Aannemersbedrijf Kormelink is een hecht familiebedrijf. Inmiddels bestaat het ruim honderd jaar. Van huis uit beheersen onze timmerlieden en bouwvakkers het ambachtelijke vakwerk. Maar de bouwers van Kormelink staan ook bekend om vooruitstrevendheid in bouwtechnische oplossingen en moderne technieken.

100 jaar geleden

Kormelink is een familiebedrijf dat drie generaties kent. Toen Kormelink in 1917 werd opgericht had de grondlegger, Hendrik Kormelink, nooit kunnen bedenken dat het bedrijf zo’n ontwikkeling zou doormaken. Hij begon als timmerman, maar zijn ambities reikten verder en hij startte een opleiding tot bouwkundig tekenaar. Hendrik kocht aan de huidige Van Everdingenstraat in Rietmolen een stuk grond waarop hij een woning met werkplaats realiseerde. Een veestal met daarin koeien en varkens ontbrak niet en zorgde voor extra inkomsten.

 

Veel woningen en boerderijen in de omgeving zijn door Hendrik ontworpen en gebouwd. Ook krijgt hij de kans om daarbij een postkantoor te starten. En de Rabobank krijgt een plek in het pand. Even later werd het eerste personeel aangenomen. In de oorlogsjaren staan de werkzaamheden op een laag pitje. Het werk bestaat dan voornamelijk uit het repareren van rijtuigen en het maken van doodskisten. Aan het begin van de jaren vijftig begint Hendrik af te bouwen en doet hij de zaak over aan zoon Gerard.

Uitbreiding op uitbreiding

Op 23-jarige leeftijd volgde Gerard zijn vader op. Hij bleek het vak in zijn vingers te hebben, want vrijwel jaarlijks werd het bedrijf verder uitgebreid. De nieuwbouw van café Kuppers in Rietmolen is het eerste karwei dat Gerard onderhanden neemt. Daarna worden er in de regio scholen gebouwd en grote renovatieprojecten gerealiseerd. In 1981 werden de zaken rigoureus aangepakt en werd de opslagcapaciteit van het bedrijf verdubbeld. De jaren erna is er een economische recessie. Ook voor Kormelink is deze periode niet eenvoudig. Dankzij grote inzet en inzicht kan het bedrijf verder. In 1992 is Kormelink opnieuw uitgegroeid tot een gezond en krachtig bedrijf dat de kleinste verbouwing tot de grootse nieuwbouwobjecten realiseert. Het bedrijf telt dan 35 medewerkers.

Derde en huidige generatie

In 1993 nam Walter Kormelink het over van zijn vader. En 2 jaar later verhuist het bedrijf naar ’t Halt in Rietmolen. De nieuwe locatie biedt ruimte voor een groot kantoor, een moderne timmerfabriek en opslagruimte. Kormelink ontwikkelt zich tot een moderne en allround bouwonderneming: van idee en ontwerp tot complete realisatie, van projectontwikkeling tot onderhoud en beheer. In 2003 neemt Kormelink Bouwbedrijf Brevink in Haaksbergen over.

 

In Rietmolen volgt medio 2006 een complete facelift van het bedrijfspand, zowel van buiten als van binnen. Het jaar daarop viert Kormelink haar 90-jarig bestaan en is tevens de officiële opening van het uitgebreide en gemoderniseerde bedrijfspand. Op dat moment heeft Kormelink een diversiteit aan bouwprojecten in de regio, hoofdzakelijk in de regio’s Oost-Gelderland en Twente. Kormelink investeert in het continu scholen en opleiden van mensen. Dit resulteert in 2010 zelfs tot een onderscheiding voor ‘Beste Leerbedrijf’.

In beweging

Kormelink blijft voortdurend in beweging en dat is te zien. Dankzij de ondernemerszin en ambitie is het bedrijf uitgegroeid tot de moderne en allround bouwonderneming van vandaag: van initiatieffase tot en met het onderhoud en beheer. Met zo’n 75 medewerkers werken we aan een vruchtbare toekomst. Op naar de volgende 100 jaar!