Nieuwbouw Kindcentrum Rijnvliet Utrecht

Project details

Locatie
Utrecht
Opdrachtgever
SPO Utrecht
Architect
Negen graden architectuur


Project beschrijving

In Utrecht starten we na de zomervakantie van 2019 met de bouw van het nieuwe Kindcentrum Rijnvliet. In het nieuwe gebouw is het de bedoeling dat opvang en onderwijs één geheel vormen. Het nieuwe kindcentrum wordt een open gebouw zodat er veel contact is tussen binnen en buiten. Tijdens de bouw wordt gekozen voor duurzame materialen. Zonnepanelen en een warmtepomp zorgen straks voor voldoende energie voor het hele kindcentrum.

Op de begane grond worden kinderen van 0 tot 4 jaar opgevangen in vier eigen ruimten. Beneden zijn ook speelzalen en drie ateliers voor oudere kinderen, met grote ramen die uitkijken op het tegenover gelegen Voedselbos. De zes ruimtes voor kinderen van 4 tot 6 jaar liggen pal boven die van de jongste kinderen. Deze verdiepingen zijn (ook) met elkaar verbonden door een spannend speelhuis. De eerste etage telt in totaal twaalf lokalen met leerpleinen en op de tweede etage is ruimte voor nog vier groepen met binnenpleinen.

Het kindcentrum gaat straks echt deel uitmaken van de nieuwe wijk Rijnvliet. Het architectenbureau ‘Negen Graden Architectuur kreeg dan ook de opdracht mee om voor verbindingen tussen binnen en buiten te zorgen. Opvallend is de passage die zich op één hoog dwars door het gebouw slingert. Via deze route loop je naar binnen bij het kindcentrum én kun je veilig oversteken naar het Voedselbos. In dit stukje natuur in de wijk zijn allerlei vruchtdragende bomen, struiken en planten voorzien.