Tamara Rouwenhorst: al acht jaar timmerkracht bij Kormelink

“Ik ben geen poppetje dat bang is voor vieze handen”

Timmeren niks voor vrouwen? Onzin! Tamara Rouwenhorst staat al jarenlang haar mannetje als timmerkracht bij Kormelink. Na de opleiding tot interieuradviseur te hebben gevolgd, besloot ze het roer om te gooien. “Ik was veel meer gefascineerd door de constructie dan hoe het eruit zag.” Ze volgde de niveau 2 opleiding tot timmerkracht en deed daarna nog de opleiding tot allround timmerkracht. Ze kwam acht jaar geleden als leerling bij Kormelink terecht en ging daar nooit meer weg. Inmiddels heeft ze ook haar eerste stappen gezet op het gebied van leidinggeven aan de timmerploeg op de bouw.

Tamara: “Ik vind het heerlijk om op de bouwplaats tussen de mannen te werken. Je hebt er geen geroddel en gedoe. Je kunt het een keer niet met elkaar eens zijn en dan wordt dat ook heel duidelijk uitgesproken, maar de volgende dag is het weer vergeten. Bij vrouwen is dat toch anders. Die blijven zulk soort dingen onthouden.”

Wat komt zij hier doen?
Hoe er op een vrouw in de bouw wordt gereageerd, is volgens Tamara heel verschillend. “Mijn collega’s zijn het inmiddels gewend en ik merk dan ook dat ik door hen erg wordt gewaardeerd. Ze nemen ook dingen van me aan. Maar andere mensen op de bouw vragen nog wel eens: ‘Wat komt zij hier doen?’. Gelukkig krijg ik ook veel positieve reacties. Mensen die het mooi vinden dat ik het aandurf. Het is een beetje als met voetbal. De één vindt vrouwenvoetbal niks en de ander heeft er juist waardering voor.”

Geen gentleman nodig
Tamara geeft aan dat ze zelf, net als haar mannelijke collega’s, ook vrij direct is. “Zo zit ik in elkaar. Ik ben ook geen poppetje dat bang is voor vieze handen. En net als mijn collega’s, til ik mijn eigen materiaal. Soms zijn er nog wel eens mannen op de bouw die zich als een gentleman willen gedragen en mij het zware werk uit handen willen nemen. Maar dat is helemaal niet nodig. Als zij er niet zijn, moet ik het namelijk ook zelf doen!”

Creativiteit en klantcontact
Renovatiewerk; dat doet Tamara het liefst. “Daarin kun je al je creativiteit kwijt. Je moet improviseren, komt onvoorziene zaken tegen die je moet oplossen. Bovendien heb je veel contact met de klant en dat is leuk!

Vrouwen denken anders
Op de vraag of ze het andere vrouwen aanraadt om ook de bouw in te gaan, hoeft ze niet zo lang na te denken. “Lijkt het je leuk? Probeer het dan vooral! Ik denk dat het goed is om meer vrouwen op de bouw te hebben. Vrouwen hebben toch een ander inzicht. Ze denken anders.”